Edukacija, Plantaže

ŽALFIJA (Salvia Officinalis)

Ljekovitost žalfije prepoznali su još stari Rimljani i antički Grci. Poznata rimska izreka glasi: “Zaprijeti li smrt, po žalfiju u vrt”. Žalfija podstiče iz mediteranskog područja gdje se i danas najviše sakuplja i gaji. Veoma cijenjena biljka kod starih naroda. Latinski naziv čitavog roda Salvia podstiče od latinske riječi salvare, što znači spasiti, spasavati, izliječiti, jer su je Rimljani još prije 2000 godina veoma cijenili i na razne načine upotrebljavali za liječenje. Poznato je da je od svih ljekovitih biljaka Karlo Veliki najviše cijenio žalfiju. To se vidi i po onom njegovom strogom istorijskom zakonu, Kapitularima, u kojima veliki vladar naređuje svim državnim imanjima (a to su uglavnom bili manastiri) da moraju gajiti stotinak raznih vrsta ljekovitog bilja od kojih je na prvom mjestu bila žalfija…


Danas se u svijetu kao najkvalitetnija najviše cijeni žalfija iz Jadranskog primorja. Žalfija je biljka suvog i toplog podneblja. Uprkos tome, ova biljka tokom zime može da podnese i veoma niske temperature, nizak nivo svjetlosti i toplote u toku vegetacije nepovoljno utiče na sadržaj ulja u biljci. Od žalfije se koristi nadzemni dio. Žalfija je izuzetak od mnogih vrsta ljekovitog bilja. Dok se najveći broj žanje u fazi cvjetanja, žalfija se kosi poslije cvjetanja. Pravi momenat za žetvu je kada listovi dobiju srebrenastu boju. Vremenski, to je našim uslovima pada u drugoj polovini jula. Žalfija u listu sadrži 1.5 do 2.5 % etarskog ulja. Pored ulja, sadrži tanine, smole i gorke materije. Žalfija se najviše koristi kao začin i kao sirovina za proizvodnju etarskog ulja. U farmaciji se koristi za izradu raznih preparata.


Upotrebljava se protiv znojenja, kao čaj, sama ili sa drugim drogama, zatim za ispiranje grla i protiv zapaljenja sluzokože. Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alchajmerove bolesti.

Praksa je dokazala da odlično pročišćava krv i jednako dobro pomaže kod izbacivanja sluzi iz organizma. Povoljno djeluje na cirkulaciju, protiv krvarenja i upala.Zbog svog jakog antiseptičkog djelovanja, koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Žalfija djeluje protiv učestalih povraćanja i proliva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca. Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus materice, djeluje antigljivično, pomaže kod regulisanja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.